Supertajfún Haiyan si na Filipínach vyžiadal viac ako 100 životov

09.11.2013 Celý región

Manila 9. novembra (TASR) - Viac ako 100 obetí na životoch si vyžiadal supertajfún Haiyan v strednej časti Filipín. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľa miestnych úradov.

Najväčšie škody búrka spôsobila v piatok v provinčnej metropole Tacloban na ostrove Leyte. Podľa kapitána Johna Andrewsa, zástupcu generálneho riaditeľa filipínskeho úradu pre civilné letectvo, tam zahynulo vyše 100 ľudí a ďalších viac ako 100 utrpelo zranenia.

V približne 220-tisícovom Taclobane tajfún zničil skoro všetky domy a zostávajúce poškodil, uviedol hovorca filipínskeho úradu pre krízové situácie, ktorého citovala agentúra Reuters.

Presné informácie o počte obetí ani rozsahu predpokladaných veľkých materiálnych škôd, nebolo bezprostredne možné získať v dôsledku prerušenia komunikačných sietí v zasiahnutých regiónoch. Silný vietor ničil ľudské obydlia a infraštruktúru a prívalové dažde vyvolali ničivé záplavy a zosuvy pôdy.

Tajfún Haiyan (na Filipínach nazývaný Yolanda) udrel na filipínsku pevninu na piatich rôznych miestach, pričom najviac postihol ostrovy Leyte a Samar. Filipínske úrady ešte pred jeho príchodom evakuovali z ohrozených oblastí takmer 800.000 obyvateľov.

Najsilnejšie nárazy vetra dosiahli v piatok rýchlosť až 275 km/h a spôsobili na mori päť až šesť metrové vlny. Svojou intenzitou Haiyan prekonal aj tajfún Bopha, ktorý v roku 2012 zapríčinil na filipínskom ostrove Mindanao smrť približne 1800 ľudí. Neoficiálne zdroje označujú Haiyan za najsilnejší zaznamenaný tropický cyklón, ktorý kedy zasiahol pevninu.
 
 
 
 
 

Vyberte región